Referentna kamatna stopa i dalje 9,5 posto

Bez autora
Apr 16 2012

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5 posto. Pad međugodišnje inflacije se nastavlja i očekuje se da će ona biti na minimumu u aprilu, kada bi trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.Niska agregatna tražnja će i dalje biti najznačajniji dezinflatorni faktor.

Referentna kamatna stopa i dalje 9,5 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5 posto.

U saopštenju se navodi da se pad međugodišnje inflacije se nastavlja i da se očekuje da će ona biti na minimumu u aprilu, kada bi trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Niska agregatna tražnja će i dalje biti najznačajniji dezinflatorni faktor.

Međutim, imajući u vidu neizvesnost u pogledu kretanja uvoznih cena, nove poljoprivredne sezone i verovatno bržeg rasta regulisanih cena u drugoj polovini godine, Izvršni odbor NBS je odlučio da referentnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 10. maj 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik